Inspiration

Witaj na forum I-point.pl

Zyczymy milego pobytu

Zapraszamy do dzialu Tutoriale, oraz do czynnego udzialu w zyciu forum

Problemy? Niejasnosci?

Zapraszamy na nasz kanal IRC! Postaramy udzielic Ci fachowej i szybkiej pomocy w kazdej sprawie!

I-Point IRC

Szybkie Logowanie

Zapomnialeś hasla?

Masz juz konto? Nie? Zarejestruj sie!

Poprzedni temat «» Następny temat
Wywiad z Tigaer 'em
   Autor  Wiadomość
Lsr. 
chrupki wafel

Piwa: 934/120

Medale: Brak

Punkty grafika: 377

Wysłany: 2009-07-26, 23:24   Wywiad z Tigaer 'em

---

Wywiad z Tigaer’em. 21.04.2008r.

http://www.tigaer-design.com
www.tigaer.deviantart.com

---

1. Ile lat miałeś, gdy zacząłeś zabawę z grafiką?

Pierwszy raz uświadomiłem sobie, że pokochałem cyfrowe obrazy, kiedy miałem 20 lat. To była dopiero iskierka przed decyzją co będę robił po szkole. Interesowały mnie od zawsze komputery i projektowanie. Ale nigdy nie myślałem, że będę miał okazję do tworzenia własnych prac na tym polu.

2. Robisz wspaniałe prace i zdjęcia. Podziel się wiedzą o paletach kolorów, cieniach, elementach technicznych.

Kontrast jest czymś, co sprawia, że zdjęcie jest pociągające dla oka. Zabawa i balans oświetleniem w obrazach czy zdjęciach przynosi naprawdę fajne doświadczenia. Kocham prace Gary’ego Tonge’a. Jest geniuszem, jeśli idzie o kolory. Osobiście jestem wielkim fanem prac z ukierunkowanym światłem. To duże pole do popisu w elementach takich jak cieniowanie i ekspozycja światła.

3. Skąd czerpiesz inspiracje, pomysły?

Pomysły. Czasem po prostu spojrzę na fotografię i zastanawiam się co mógłbym zrobić z danym zdjęciem. Mój mózg zaczyna łączyć wszelkie idee w jedną układankę. Czasem wyleguję się w łóżku i iskra pomysłu zapala się w mojej głowie. Czasem ta iskra przetrwa przez noc i zaczynam pracę następnego dnia. Od czasu do czasu po prostu czerpię inspiracje z książek lub Internetu.

4. Szkic jest podstawą do dalszej pracy. Jaki powinien być?

Nie szkicuję często. Nie jestem dobry w concept artach, jak też w rysowaniu i speedpaintingu. Kiedy realizuję pomysł, tworzę podstawę przy pomocy programów 3D. Renderuje przykładowe obrazki i obrabiam je w Photoshop’ie. Więc, kiedy zabieram się za zlecenie lub zwykły projekt, zaczynam od podstawy w 3D. 3D pomaga mi w byciu elastycznym w posługiwaniu się aparatem i korzystaniu ze światła. Pomaga też przedstawić klientowi różne wersje Twoich pomysłów.

5. Captured Beauty Series jest najlepszą fotograficzna galerią na deviantART. Jak długo robisz zdjęcia, i skąd bierzesz krople na kwiatach (rosa, spryskiwacz)?

Dzięki. : ) Zacząłem fotografować, ponieważ potrzebowałem materiałów do moich prac. Dlatego fotografia jest dla mnie tylko zabawą. Captured beauty series jest rezultatem mojej miłości do macro fotografii. Używam aparatu Canon 20d z obiektywem Sigmy 105mm już od kilku lat. Jestem nadal zadowolony z efektów. Uczyłem się wiele o technice, kiedy przeszedłem do macro fotografii. Najwięcej o ekspozycji kropli na kwiatach. Pomimo to, czasami potrzebujesz tylko szczęścia, żeby uzyskać czyste, solidne zdjęcie.

6. Robisz ogromne prace pod względem rozmiarów. Jaki komputer to wytrzymuje? ;]

Obecnie pracuję na 5.2gh AMD komputerze z 4gb ram. Windows XP 64… aby w pełni wykorzystać posiadany ram. Kupiłem właśnie szybki laptop z procesorem Intel 5gh CPU i 3gb ram. Z Vistą 64. Użyję go laptopa do większych prac z 3D. A tak przy okazji, nieważne co inni mówią o Viście, bo kiedy działa dobrze, może być cholernie szybkim systemem.

7. Ostatnie pytanie. Co możesz powiedzieć młodym ludziom, którzy chcą robić takie prace i zdjęcia jak Ty?

Musisz być szczery z samym sobą. Chcesz robić to na poważnie czy jest to tylko dla Ciebie zabawa. Jeśli traktujesz to poważnie, wtedy musisz być świadomy, że zajmie Ci dużo czasu zanim dojedziesz do tego, o czym myślisz. Jedno musisz wiedzieć… cały nowy świat otwiera przed Tobą drzwi. Nie ma granic dla Twojej wyobraźni. Mamy teraz narzędzia, z których pomocą stworzysz co tylko będziesz chciał. Tylko zrób to. Muszę przyznać, że jestem daleko od tworzenia takich prac, jakie bym chciał. Nigdy nie przestajemy się uczyć.

Postaw piwo autorowi tego posta

Kouryou 
Follow the Hollow

Piwa: 268/97

Medale: Brak

Punkty grafika: 234

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2009-07-27, 20:43   

Lsr. napisał/a
Obecnie pracuję na 5.2gh AMD komputerze z 4gb ram. Windows XP 64… aby w pełni wykorzystać posiadany ram. Kupiłem właśnie szybki laptop z procesorem Intel 5gh CPU i 3gb ram. Z Vistą 64.

...
Nie mam więcej pytań:<

Wywiadzik bardzo miły - dał niemały wgląd w podejście co do pracy.
I szczerze zmotywował, by właśnie tego tropu spróbować:3

^^ Gifciaki: < *klik*

Oceniłem Ci galerię?
Zrób to samo dla kogoś.

Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu